.::adminheaven::. - the multiconfig HQ indexcounter-strikebattlefieldcall of dutymedal of honor: allied assaultjedi knightsoldatday of defeatwolfeinstein: enemy territory    
   

Szerző: CodeX

Valójában mire is van szükség egy szerver beüzemeltetéséhez és van-e értelme egyáltalán belevágnom ezekbe a dolgokba? Az elkövetkezokben errol fogok mesélni.

Nos üdvözlöm az olvasót ki gondolom nagy CS fanatikusnak örvend és hosszú tanácskozás után döntött úgy, hogy megszeretne ismerkedni ennek a „szakmának” a bájaival. Azért, hogy tisztában legyünk a tényekkel és hogy egy-két kételyt eloszlassunk tekintsd meg a következo leírásomat, amiben személyes meglátásomat is kifejtem, sot javarészt erre építek. Ha eddig semmilyen tapasztalatod nem volt a Linux operációs rendszerrel (feltéve ha Linux alá szeretnél CS szervert confolni) akkor nem igen ajánlom, hogy mindezekbe belevágj, mert egy kis alap nem árt hozzá, de azért nem is akarlak eltántorítani tole. Ha megkockáztatod ezt, akkor vágjunk bele.:

I. Szükséged van egy szerver gépre, egy szépen bekonfigurált muködoképes rendszerrel ellátva, amely napi 24 órában fut. Még csak meg sem forduljon a fejedben, hogy az otthoni gépedre te majd kialakítasz egy szervert, mert teljesen marhaság fohet csak ki belole, az okokat a végén találod. Fel kell mérned a gép teljesítményét és internet kapcsolatát mielott belekezdenél habár 1-2mbit is elég (hiába látod pár helyen, hogy 100mbiten futnak a CS szerverek, holott 5-6 CS szerver átlagos kihasználtsága 3-4mbit) egy CS szerver futásához.

II. Ezután a célgéphez csatlakozva letöltöd a szükséges fájlokat, majd belefogsz a configolásba. Tesztelés után, véglegesen beizzítod a cs szervert. Ez az elején még lassacskán fog menni, de késobb körülbelül 5 perc alatt képes leszel egy szervert összedobni, ha megvan rá a képességed és tudásod. Persze mindezektol még messze vagyunk, mivel eddig még csak a CS kliens részét tanulmányoztuk, viszont ennek ismerete most kevés információt nyújt számunkra.

Általában Linux oprendszerre szoktak CS szervert kiépíteni, ritka eset mikor Windows alapú szervert látunk és ha még is, az csak a Lan klubokba, partikra alkalmas, de ettol függetlenül megtalálható pár.

Nehéz a configolás? Meddig tart? Hogyan kezdjem? Hogyan válhatok mesterré?

Az elso kérdésre a válaszom, „Nem”, nem nehéz és mint mondtam könnyen elsajátítható. Akik értenek a linuxhoz, azok doksik nélkül is könnyen megtanulják, ezért ez a mu nem is igen nekik íródott, hanem akik nemrégen ismerkedtek meg vele, vagy csak most találták fel benne magukat. Tehát a válaszom az, hogy nem nehéz, ismerni kell a sok módosítót, a CS felépítését a fájljait és a szerkezetét továbbá rengeteget kell olvasgatni a fórumokat, mert sokat lehet belolük tanulni. A következo kérdés az idore vonatkozik, ami attól függ mennyire érzed már a „ritmust”, általában 1 óra alatt egy tökéletes szervert össze lehet vágni, de késobb ez egyre jobban lecsökken, mint említettem közel 5 percre, ami egy war szerver configjának felelhet meg. A kezdés a CS kliens részének kiismerése és pár doksi elolvasása után, a célgép meghatározása követi ahová a CS szerver telepítésre fog kerülni, a többit meg ez a kis leírás foglya tartalmazni. Utolsó kérdésre az ésszeru válasz.: „Gyakorlat teszi a mestert.”

 

   
    .::adminheaven::. - the multiconfig HQ 2003-2004 © vito | All Rights Reserved